Un viatge fotogràfic cap a la pròpia visió – Capítol 3: Fotografia, comunicació, llenguatge i creació visual.

Pensa en un bon llibre… què és el que més et va agradar d’ell? La trama, el rerefons, possiblement, però si te’l resumissin en una ressenya de deu línies tindries la mateixa història, oi? I possiblement no et causaria el mateix impacte. No només és el què se’ns explica sinó també el com se’ns explica… Els grans escriptors, poetes, músics i artistes dominen el llenguatge del seu art, ens ofereixen un motiu que els ha apassionat amb una forma treballada amb les eines que tenen, sigui el llenguatge, la música, els pinzells…

Per què una fotografia hauria de ser diferent? El llenguatge visual d’una fotografia també està format del seu propi vocabulari, la seva sintaxis, la seva gramàtica. Amb quins elements pots jugar en les imatges que estàs creant?

  • La llum, les ombres i els contrastos
  • El color i les textures
  • Les formes i les línies
  • Els objectius, la ISO, l’obertura i l’obturació
"Diagonals" entre blancs i blaus, fotografia realitzada a Andorra al març del 2013 per Carme Fortià.

“Diagonals” entre blancs i blaus, fotografia realitzada a Andorra al març del 2013 per Carme Fortià.

En els meus primers passos, tot era pura intuïció, disparava per disparar i algunes vegades l’encertava, no pensava, senzillament actuava, com qui comença a gatejar o a dir qualsevol paraula incomprensible. Quan vaig tenir la meva Nikon D90 vaig començar a donar més importància a la tècnica, per aprendre a dominar la càmera i saber com funcionava aquell artefacte que prometia molt… Però al cap de poc vaig anar deixant lloc a la creativitat, dibuixant nous mons i imitant-ne d’altres, prenent consciència de les coses que veia i de com disparava o ho hauria de fer, llegint molt i disparant encara més. Ara potser em fixo més en els elements que formen el llenguatge de les meves imatges (tant les que fotografio com les que tant sols desdibuixo en la meva ment quan observo la realitat), creant fotografies més simples, metàfores visuals i petites narracions.

He arribat al final del camí? No, ni molt menys. Crec que tot just sé quin és el meu camí i a poc a poc el vaig fent amb cada passa que dono. Però m’agrada compartir, i ensenyar, i aprendre conjuntament. I en els tallers i passejades de femfotos trobo una via per aconseguir transmetre aquesta visió de la fotografia, per compartir els exercicis que m’estan servint a mi mateixa i a altres companys, per ajudar a altres persones que també veuen en el món de la fotografia un petit forat negre per on perdre’s en sí mateix i en la seva pròpia creativitat.

Carme Fortià

"Papallones vegetals", fotografia realitzada durant la Ruta Verda "La Tardor al Montseny" dins del marc de Passejant amb femfotos, per Carme Fortià.

“Papallones vegetals”, fotografia realitzada durant la Ruta Verda “La Tardor al Montseny” dins del marc de Passejant amb femfotos, l’octubre del 2013 per Carme Fortià.

 

stylish specialist advertising and advertising
christina aguilera weight loss BAPE Ice Cream Clothing Popularity

Kenny Rogers was a dirty hippie
rob kardashian weight lossGo Risqu With An Adult Party Theme