L’enfocament manual i el Live View

L’altre dia, amb l’Àlex – un bon amic i assistent a moltes de les nostres sortides – vam estar parlant sobre com intentar enfocar de manera més precisa. En el seu cas, ho necessitava ja que es veia obligat a enfocar manualment a causa d’uns objectius analògics molt antics que està fent servir.

Però la tècnica que li explicava també pot servir per altres moments concrets, com per exemple, la fotografia macro, quan necessites enfocar una part molt petita de la imatge i l’enfocament automàtic no ho aconsegueix; quan hi ha molta llum de fons; poc contrast o estem quasi a les fosques.

  1. En primer lloc s’ha d’activar el mode manual de focus (MF), trobaràs la manera en el lateral del teu propi objectiu, mou el botó cap a MF o M.
  2. En segon lloc, activarem el Live View de la nostra càmera. Si no saps com, mira a través del manual d’instruccions de la teva càmera o si no ho trobes, fes una cerca per internet, moltes vegades es pengen ajudes, menús i tutorials en vídeo que expliquen com fer-ho.  Pot ser que la teva càmera no tingui live view, si és així recorda ajustar les diòptries del visor tradicional.
  3. Un cop activat el Live View, ampliarem la zona de la imatge per enfocar la zona exacta que ens interessi girant l’anella d’enfocament del nostre objectiu. Tingues però en compte la composició, amb el zoom del Live View activat, perdem la perspectiva global de la imatge que captarem.

I també volem aprofitar per recomanar-vos altres moments per utilitzar el MF:

  • Quan volem enfocar quelcom que no està sota un dels punts d’enfoc AF directes de la càmera, podem enfocar-ho directament, canviar a enfoc manual i tornar a emmarcar l’escena. Es tornarà a calcular la llum necessària i ja no caldrà enfocar quedant-se l’enfoc en manual tal i com estava.
  • Per crear una panoràmica a partir de diferents dispars, també hauríem d’enfocar en manual perquè si no el punt de focus podria canviar d’una foto a l’altra.
  • Quan tinguem miralls o reixes al davant, elements molt propers que podran ser enfocats.

Esperem que us hagi estat d’utilitat!

I si us interessa practicar amb l’enfocament manual, serà una de les coses que tractarem en el taller fotogràfic de Macro i Paisatges, per a més informació consulta la data i les altres coses que posarem en pràctica en aquest enllaç.

Fotografia Macro

Mercer is a fun and efficient place to shop
weight loss tipsWhy It’s Time to Stop Paying Attention to Lady Gaga